Poradnia nieczynna do odwołania.
KILKA ZDROWYCH I PODSTĘPNYCH PRODUKTÓW
Dodano: 2014-06-26

Zmieniłeś swoje nawyki żywieniowe, jesz pełnowartościowe śniadania, a Twoje menu idealnie odwzorowuje piramidę zdrowego odżywiania, jednak mimo to nie chudniesz? Weź pod lupę kilka znanych wszystkim składników.

Niektóre produkty są polecane jako „zdrowe” – zawierają dużo witamin, składników mineralnych, błonnika i innych korzystnych dla naszego organizmu składników. Do takich specjałów należą m.in. warzywa (poza małymi wyjątkami) i świeże lub mrożone owoce, które – nawet dbając o linię – możemy jeść w naprawdę dużych ilościach.

Niestety, wśród zdrowych przysmaków, które możemy znaleźć w każdej diecie odchudzającej, są też takie, które wnoszą do naszego organizmu wiele pozytywnych substancji, ale też sporo kalorii, dlatego – jeśli chcemy schudnąć lub mamy skłonności do szybkiego przybierania masy ciała – musimy uważać na ich ilość podczas komponowania codziennych posiłków.

Z jakimi produktami przemycamy dużą dawkę kalorii?

Przede wszystkim bakalie – orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, suszone owoce. Dodajemy je często do porannych owsianek czy ciastek, które mają być zamiennikiem innych słodyczy. Nie rezygnujmy z ich spożywania, ale zachowajmy umiar:

  • płaska łyżka słonecznika = 60 kcal
  • płaska łyżka pestek dyni = 55 kcal
  • 3 orzechy włoskie = 80 kcal
  • łyżka migdałów = 85 kcal
  • 3 suszone śliwki = ok. 55 kcal
  • 3 suszone morele = ok. 50 kcal
  • łyżka orzechów laskowych = ok. 95 kcal

Kolejną grupą jest podstawa piramidy – produkty zbożowe. Nawet najzdrowsze przedstawicielki tej grupy, czyli kasze: jaglana, gryczana czy perłowa nie mogą być spożywane w nieograniczonej ilości. Dla przykładu:

  • 5 łyżek kaszy po ugotowaniu = 90 kcal i więcej
  • pół woreczka ryżu brązowego = 160 kcal
  • szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego = 310 kcal
  • 3 łyżki płatków owsianych = 110 kcal
  • 2 kromki żytniego razowego chleba = ok. 150 kcal

Osoby, które zmieniły swoje nawyki żywieniowe, często jedzą potrawy przyrządzane na bazie nasion roślin strączkowych. Poza wieloma korzystnymi składnikami, zawierają one jednak dużą dawkę energii:

  • pół szklanki suchych nasion soi = ok. 350 kcal
  • pół szklanki suchych nasion grochu = ok. 280 kcal
  • 4 łyżki suchych nasion czerwonej soczewicy = ok. 160 kcal
  • 4 łyżki suchych nasion cieciorki = ok. 220 kcal

W jadłospisach prym wiodą sałatki, jednak dodawane do nich sosy potrafią trochę utrudnić proces chudnięcia – oleje TAK, ale z wyczuciem!

  • 1 łyżka oleju / oliwy = ok. 88 kcal

 

Tylko umiar może nas uratować ;)

Zapraszam do śledzenia kolejnych postów!


« Powrót do listy artykułów